24. kesäkuuta 2009

Punahatut ja mustahatut


Kaukaisen maan mielipuolinen kuningas on jälleen vauhdissa. Tällä kertaa kuningas on käskenyt koota yhteen 30 satunnaista kadunmiestä eri puolilta valtakuntaa. Miehet joutuvat kohtaamaan vaarallisen haasteen. Kuningas menee tapaamaan uhrejaan ja kertoo heille mitä tulee tapahtumaan. Sen jälkeen heillä on yö aikaa miettiä, miten he voivat selviytyä koettelemuksesta.

Varhain aamulla heidät tullaan käskemään jonoon linnan pihalle. Heidän silmänsä sidotaan ja jokaisen päähän asetetaan joko punainen tai musta hattu, minkä jälkeen siteet poistetaan. Jokainen näkee kaikkien jonossa edellään olevien hatut, mutta ei omaa hattuaan eikä takanaan olevien hattuja.

Yksitellen, takimmaisesta miehestä aloittaen, heiltä kysytään oman hattunsa väriä. Miehet eivät saa jonossa keskustella keskenään. He saavat vain vastata "musta" tai "punainen", kun heiltä kysytään hatun väriä. Väärästä arvauksesta menettää henkensä, oikeasta saa takaisin vapautensa.

Minkälainen strategia miesten kannattaa valita, jotta mahdollisimman moni heistä selviää hengissä? Kuinka suuren osan heistä on mahdollista varmuudella vapautua?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti